#Klantcase SBB

Uitdaging

Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) is begin 2017 het project 'Modernisering Dienstverlening' gestart. Onderdeel hiervan is de vervanging van de huidige klantportalen. SBB heeft voor het nieuwe klantportaal als doel een modulair platform 'MijnSBB' te realiseren dat zorgt voor een snellere realisatie, implementatie en integratie van functionaliteit binnen het platform. Uitgangspunt is één integraal klantportaal dat bestaat uit diverse modules, gebouwd kan worden door verschillende leveranciers, gehost kan worden op diverse locaties en via Azure Cloud componenten gekoppeld is aan Microsoft Dynamics 365.

Technische oplossing

De oplossing kent vier grote componenten:

 1. Het 'MijnSBB'-platform dat is gemaakt op basis van MVC en zorgt voor de basis voor alle functionele modules. Het platform biedt claims-based authentication middels ws-federation (SSO), Shared WCF services voor platformfunctionaliteit (stamtabellen, gebruikers, caching en contextuele informatie) en de platformoverstijgende ‘look and feel’ door middel van gedeelde client scripts, UI componenten en vormgeving via eigen NuGet packages.
 2. 'MijnSBB' heeft geen directe koppeling met Dynamics en maakt voor het lezen gebruik van een read-only SQL Server 2016 database. Deze wordt up-to-date gehouden door het verwerken van Azure Service Bus berichten die vanuit Dynamics worden gegenereerd. Een Azure Webjob leest de servicebus berichten en verwerkt deze in de SQL database. Daarnaast loopt er een periodieke SSIS package voor het vullen van onder andere gebruikers- en logingegevens.  
 3. Bij mutaties vanuit 'MijnSBB' wordt gebruik gemaakt van de Azure API Gateway die zorgt voor het asynchroon versturen en ontvangen van berichten. De verstuurde berichten komen via de gateway in een Azure Service Bus. Een Azure Webjob verwerkt deze berichten in Dynamics. Via SignalR en een Azure Redis Cache SignalR backbone wordt het antwoord vanuit Dynamics afgeleverd bij de juiste 'MijnSBB'-module en juiste cliënt.
 4. De functionele modules zijn losse MVC projecten die gekoppeld zijn aan het MijnSBB platform. Deze maken gebruik van de read-only cache laag en api gateway voor het versturen van mutaties.

Rol Rubicrew

Rubicon is de architect van het 'MijnSBB'-platform en verantwoordelijk voor de:

 • Ontwikkeling van het platform plus de 6 initiële modules
 • Ontwikkeling integratie met de Azure API gateway.
 • Ontwikkeling asynchroon berichtenverkeer.
 • Ontwikkeling SSIS packages.
 • Inrichting Azure omgeving.
 • Bewaking techniek en aansturen technisch team.
 • Opstellen functioneel ontwerpen.


Terug naar het overzicht

Vragen over dit onderwerp?Copyright Rubicon   |   All Rights Reserved   |   Privacy Statement   |   Disclaimer