Cases

Datalab - Datagedreven werken

De uitdaging

Binnen het departement van deze overheidsorganisatie is behoefte aan een omgeving waarin data opgeslagen, bewerkt en geanalyseerd kan worden. Deze informatie moet vervolgens met behulp van dashboards kunnen worden gedeeld met de business. Belangrijk is dat de aangeboden oplossing toekomstbestendig is en aan de geldende security-, AVG- en BIO-bepalingen voldoet. Naast de beoogde security en privacy randvoorwaarden, moet het platform ook schaalbaar en generiek zijn zodat het relatief gemakkelijk bij verschillende onderdelen van het departement kan worden geïmplementeerd.

Plan van aanpak

Om aan deze behoefte te voldoen, heeft Rubicon een Azure-omgeving ingericht waarin data scientists en analisten de vrijheid en mogelijkheid hebben om te experimenteren. Een analyse kan vervolgens van experiment, naar acceptatie en uiteindelijk productie worden gebracht. De ingerichte Azure-omgeving is aan lokale netwerkmappen gekoppeld zodat bijvoorbeeld datasets kunnen worden geïmporteerd. Door middel van Power BI Service wordt productiedata beschikbaar gemaakt voor de business.

Het Resultaat

Binnen een relatief korte tijd (zo'n 6 maanden) beschikt het departement over een volledig ingericht, beveiligd en schaalbaar data analyse-platform. Interne en externe stakeholders kunnen nu voor de uitvoering van hun werkzaamheden bepaalde bedrijfsgegevens raadplegen via een beveiligd Power BI dashboard. Daarnaast is een historisch verloop en de ontwikkeling van deze bedrijfsgegevens inzichtelijk gemaakt.

Rol RubiCrew

Met interne en externe stakeholders is een kernteam datalab gevormd. Wekelijks worden use cases en de voortgang en ontwikkeling van het project besproken. Ook wordt nagedacht over de wijze waarop het datalab kan worden ingebed in het departement.

De grootste uitdagingen voor dit project liggen niet zozeer op technisch vlak maar op het vlak van  werkprocessen binnen het departement en het implementeren van de aangeboden oplossingen aan de business. Diverse stakeholders moeten worden opgeleid om het Power BI dashboard te kunnen gebruiken. Daarnaast moet het datalab aan de eisen op het gebied van security en compliance voldoen.

''Om aan deze behoefte te voldoen, heeft Rubicon een Azure-omgeving ingericht waarin data scientists en analisten de vrijheid en mogelijkheid hebben om te experimenteren.'' Saeed Katiraei