Blogs
& video

Positieve werkcultuur: een cruciale stap voor gezamenlijk succes

Een echte must: open en transparante communicatie.

"Een Happiness Officer? Wat doe je dan?!" Als Happiness Officer bij Rubicon is het mijn strategische missie een omgeving te creëren waarin onze medewerkers zich gemotiveerd en betrokken voelen. Een positieve werkcultuur is volgens Rubicon meer dan alleen een glimlach op je gezicht. Het is de essentie van wie we zijn als organisatie en hoe we onze waarden en visie tot leven brengen.

Voor mij betekent een positieve werkcultuur een omgeving waarin werknemers zich gewaardeerd en betrokken voelen, waar ze trots zijn op wat ze doen en waar hun groei en welzijn worden gestimuleerd. Maar ook een cultuur waar naast de werknemer de werkgever ook wordt gezien. Kortom een plek waar co-creatie één van de uitgangspunten is, altijd. 

Het voordeel van een positieve werkcultuur

Een positieve werkcultuur is een belangrijk element om talent aan te trekken en (nog veel belangrijker) te behouden. Het bieden van een aantrekkelijke werkomgeving helpt bij het werven van talent, weten wij uit ervaring. Bij het zoeken van een nieuwe werkgever letten medewerkers naast fysieke omstandigheden ook echt op de bedrijfscultuur en hoe deze hun persoonlijke waarden en doelen weerspiegelt. De meest waardevolle impact van een positieve werkcultuur vind je terug op productiviteit en retentie. 

Impact op productiviteit en prestaties

Een positieve werkcultuur bevordert de productiviteit en prestaties van het hele team. Als werkgever dragen we bij aan de persoonlijke ontwikkeling van werknemers, wat op zijn beurt leidt tot verbeterde bedrijfsresultaten. Bij Rubicon geloven we dat werken onder de juiste, persoonlijk afgestemde omstandigheden, ervoor zorgt dat elke werknemer zich kan ontwikkelen tot de beste versie van zichzelf. And that makes everyone happy!

Bied je wel relevante trainingen en ontwikkelingen aan, waarbij een werknemer zelf mag kiezen welke bijdraagt aan zijn persoonlijke ontwikkeling? En als je een werknemer bent, vergeet je dan niet de kansen te pakken die je gegeven worden. Trainingen, ontwikkelingsmogelijkheden, feedback gesprekken… Het helpt allemaal om jezelf te verbeteren en daarmee de werkcultuur in stand te houden.

Positieve werkcultuur als sleutel tot retentie

Het behouden van medewerkers is cruciaal voor het succes van elke organisatie. Door te investeren in een positieve werkcultuur, worden medewerkers geïnspireerd om bij jouw organisatie te blijven en daarmee de employee journey te versterken. In veel gevallen valt dit ook te meten. De eNPS score, is hier een mooi voorbeeld van. Nog zo’n HR buzzword is ‘werk-privé balans’, verstandig is het wel om dit te waarborgen in de werkcultuur. Ook hier geldt, hoe gelukkiger de medewerker, hoe succesvoller we samen zijn. 

Hoe bouwen wij aan een positieve werkcultuur?

Een echte must: open en transparante communicatie. Een eerlijke communicatie is belangrijk voor het wederzijds vertrouwen waardoor je ook écht kunt samenwerken. Actieve communicatie, passieve communicatie, persoonlijke communicatie maak het allemaal zo duidelijk, transparant en eerlijk als mogelijk. Lekker effectief. 

Dit geldt ook voor onderlinge communicatie, onderling met collega’s of richting een leidinggevende. Een positieve werkcultuur wordt versterkt door constructieve feedback en het delen van ideeën. ‘What you give is what you get’ en zo streef je samen naar een gezamenlijk doel: gehoord en gewaardeerd voelen. 

De rol van leiderschap in het vormgeven van de cultuur

Als leider en werkgever hebben we de verantwoordelijkheid om een positieve werkcultuur te bevorderen. Stap in je rolmodel en streef naar een omgeving waar werknemers kunnen groeien en gedijen. Neem ideeën serieus, wees een inspirerende leider en ‘practice what you preach’. Betrek je werknemers bij de cultuurvorming. Wie zijn we nou precies en met welk doel doen we de dingen die we doen? Die vraag stellen aan medewerkers levert soms leuke en verrassende ideeën op. 

Je kunt als werknemer natuurlijk hierin zelf ook initiatief nemen. Wat we bij Rubicon ten zeerste stimuleren: sta op als inspirerend leider in cultuurvorming, ongeacht je positie in de organisatie!
Soms best een beetje spannend natuurlijk, maar als je dit op de juiste manier aanpakt, wordt het eigenlijk altijd gewaardeerd. 

Bij Rubicon bouwen we al 25 jaar aan een positieve werkcultuur. De afgelopen jaren proberen we dit meetbaar te maken door anonieme korte sentimentmeting intern te faciliteren en hier gerichte acties op uit te zetten. Naast deze sentimentmeting mogen we onszelf ook al 6 jaar op rij een World-Class Workplace noemen, een certificaat dat wordt toegekend door een onafhankelijke partij die de input van medewerkers gebruikt. En als kers op de taart, meten we de eNPS score van onze RubiCrew. Het cijfer van een 9,1 maakt ons op onze beurt weer super happy!