Blogs
& video

Rubicon: 25 jaar historie in innovatie en ondernemerschap

Afgelopen 1 juli, 2023 was het moment dat de teller écht op 25 jaar Rubicon stond.

Highlights 25 jaar Rubicon

Afgelopen 1 juli was het moment dat de teller echt op 25 jaar Rubicon stond. We hebben wederom bewezen dat we met Rubicon zeker een goed feestje kunnen vieren. Deze keer deden we dat in Düsseldorf met alle medewerkers en partners tijdens ons verjaardag weekend.

Gedurende het weekend waren er ook verrassingen voor ons, als aandeelhouders. Zo stond ons een mooi aankomstcadeau in onze hotelkamer te wachten, waar smakelijk om werd gelachen. Afgebeeld worden als Napoleon op een schilderij is natuurlijk best even slikken.
Maar inderdaad “Alea iacta est” was Napoleons uitspraak en ook dé kreet aan het begin van Rubicon in 1998. “Er is geen weg meer terug!”

Deze gedachte is nog steeds de Rubicon ambitie richting al onze stakeholders. Een succesvolle dienstverlening bouw je immers met elkaar. Met als resultaat dat we in 2023 met bijna 25% groeien en een stijgend aantal klanten binnen de overheid, grootzakelijke markt en de financiële sector helpen bij hun cloud adoptie en digitale transformaties.

Ons succes bleef niet onopgemerkt met als resultaat meerdere FD gazellen en Beste Werkgever awards. In de IT benchmark staan we zelfs al op plek nr. 32. We zijn oprecht een Microsoft Cloud Powerhouse met veel aandacht voor werkgeluk en ontwikkeling van onze inmiddels 250 senior cloud experts die specialistische vraagstukken bij onze klanten oplossen.
Klanten beoordelen ons met een 8,7, de medewerkers beoordelen Rubicon met een eNPS van 9,1. Bij Microsoft zijn we Advanced Specialized & Solutions Partner for Cloud, de hoogst haalbare partner status. Ons dienstenaanbod is daarmee full service en we kunnen met trots zeggen dat we actief betrokken zijn bij de grootste Azure omgevingen van Nederland.

Trots zijn we dan ook vooral op de mooie klanten die we dagelijks mogen helpen en dat in teams uitvoeren. Want dat is waar we het voor doen. We maken samen het verschil en werken aan nieuwe innovaties die digitalisering verder mogelijk maken. Met de nieuwste technologie helpen we problemen in de maatschappij op te oplossen.

Onderstaand dan ook een samenvatting van onze 25-jarige reis en blik naar de toekomst.

1998 | De start was innovatie brengen

In de periode 1998 tot 2003 lag onze focus vooral op disruptieve technologieën waarbij internet en E-commerce de belangrijkste thema’s waren om kennis en diensten te ontwikkelen voor onze klanten. We opereerden als boetiek-consultancy bedrijf met veel verschillende technologiepartners. Daar kwam toen nog geen Microsoft in voor. Wel stonden we aan het begin van veel nieuwe bedrijven en diensten die nu heel gewoon zijn.

2003 | Even een stap terug

Van 2003 tot 2005 was het in de IT-branche een strijd van overleven. Het was noodzaak de strategie te wijzigen want de IT-crisis was volop gaande. Met het vertrouwen van enkele van onze opdrachtgevers en ervaren medewerkers konden we ons toch voortzetten. Gedurende deze periode ontstond steeds meer de strategie om Rubicon om te vormen tot een senior IT-consultancy organisatie met een sterke focus op een enkel technologieplatform. Behoren tot de Champions League en de beste zijn. Met een knipoog naar: “wij van WC-eend adviseren WC-eend", maar wel op een manier die “WC-eend” volledig in zijn kracht zet.

2006 | Bouwen aan een Powerhouse: begin van het Microsoft DNA

In 2006 wordt de keuze voor Microsoft gemaakt: software bouwen voor de Enterprise markt. Niet de werkplek en hosting, maar zaken als .NET, SQL, SharePoint, Commerce Server, BizTalk en Business Intelligence stonden daarin centraal. Voor die laatste (BI) sloten we o.a. een partnership met ProClarity (later gekocht door Microsoft). We groeien deze jaren snel als nieuwe Microsoft specialist.

2009 | Cloud missionaris met Cloud First

We hadden oog voor innovatie, disruptieve ontwikkelingen en we maakten aanvullend de keuze om naar ‘Cloud First’ te gaan en ook onze cloud diensten verder te ontwikkelen. De public cloud was voor ons het walhalla van IT-transformatie en we geloofden dat Microsoft een sterke plek zou innemen als directe IT-leverancier van cloud diensten aan eindklanten. Zowel particulier als in de Enterprise markt.

Wij zagen het als een enorme opportunity om samen met Microsoft cloud toepassingen te leveren aan de zakelijke markt. Azure en BPOS (later Microsoft 365) waren onze belangrijkste cloud platformen. Voor Dynamics CRM werkten we samen met SaaS partijen die dat voor ons konden leveren. We merkten toen dat veel anderen de public cloud nog als een hype zagen die het niet zou gaan redden. Dat leverde nogal wat weerstand en ook hoongelach op van sceptici. De term cloud missionaris was geboren. Maar gesterkt in ons geloof in een cloud toekomst, wisten we toch succes te boeken.

2011 | Versnellen met meer mobile innovatie & cloud agnostisch

Vanaf 2011 hadden we de behoefte om sneller te groeien, met minimaal 15% per jaar. Vooral om nieuwe innovaties aan onze klanten te kunnen bieden. En ook andere en meer consultants bij ons de uitdaging te laten aangaan. Dit zette onze focus open en gaf ruimte voor verbreding. Zo zochten we destijds naar mogelijkheden om ook IT-toepassingen op je mobiel te laten landen. Daar was Microsoft nog geen sterke speler in maar met het partnership met Xamarin (later gekocht door Microsoft) konden we mobiele apps realiseren voor iOS en Android. Al snel hadden we ook een mobile development competentie dat crossplatform maar ook native oplossingen bood. Hierdoor konden we de portalen die we realiseerden voor klanten ook naar apps vertalen. En zelf apps ontwikkelen die ook in het primaire proces van onze klanten werden gebruikt. Bij veel internationale klanten, overheden en financiële instellingen stonden we aan het begin van hun mobiele strategie. Al snel ontstonden de eerste PoC’s met Augmented & Virtual Reality.  

Wat adoptie van de cloud betreft, ging het te langzaam voor ons. We namen het besluit om cloud agnostisch te opereren. Een tweede partnership met Amazon AWS was geboren. Met dit tweede cloud platform konden we andere klanten bedienen en ook meer oplossingen bieden. Vooral op data-strategieën lag de focus.

2015 | Cloud Native, Microsoft Only

In 2015 is het cloud succes van Microsoft merkbaar, de volwassenheid is met grote stappen toegenomen. Reden voor Rubicon om een Cloud & Microsoft Only Strategie af te kondigen en rondom 4 pilaren de cloud strategie voort te zetten: Security, Integratie, Data en Apps. Aangevuld met Managed Cloud en Managed Applications diensten. De ontwikkelingen gaan dusdanig snel dat we ons kennis- en dienstenaanbod elke 3 maanden op een Agile wijze laten groeien. In 2018 maken we de stap naar Cloud Native om onze klanten zo goed mogelijk toekomstbestendig de transitie naar de cloud te kunnen laten maken. Vanaf dat moment gaat de adoptie van de Microsoft cloud hard. We groeien gestaag naar 200 medewerkers en verhuizen tijdens de coronapandemie van Vianen naar onze nieuwe co-create hub op campus Leusderend in Leusden. Een plek waar we co-creatie met klanten en consultants echt verder kunnen vormgeven. Customer Success nastreven op een inspirerende plek.

2022 | Cloud Only infused with AI

Tweede helft 2022 trapten we af met het motto: ‘Cloud Native Infused with AI First’. Inmiddels is AI een veel besproken onderwerp vooral door de lancering van ChatGPT. Zelfs thuis aan de keukentafel. De gemiddelde Rubiconner heeft honger naar nieuwe technologieën en onze klanten zoeken innovatie om impact te blijven maken. De cloud is ook nu hét abonnement en de belofte op voortdurende Innovatie. Onze strategie is dan ook in onze focus verankerd om met cloud als enabler onze kennis te richten op nieuwe innovaties binnen ons vakgebied. De eerste prominente die al 20 jaar in opkomst is en momenteel sterk in de belangstelling staat, is Artificial Intelligence (AI).

Met het succes van Azure, Power Platform, Microsoft 365 en Dynamics 365 was het te makkelijk om op die cloud koers nog jaren te blijven varen. Intern hebben we om het AI gevoel te ontwikkelen AI al 'aangezet’. Begin maar met hands-on te ontdekken. ChatGPT, Copilot, Github, Data Science, Marketing automation, AI Low Code, AI in teams & Viva e.d. De resultaten zijn snel duidelijk. Het werkt!

In de eerste 10 jaar van Rubicon is AI al een competentie geweest in grote e-commerce vraagstukken en online klantinteractie met Virtual Agents, Bots en kennis/casemanagement. Maar ook in Enterprise search vraagstellingen. Inmiddels is het begrip platform-AI een feit. Voor ons een randvoorwaarde voor succes. Vroeger was dit nog een investeringsdrempel van miljoenen en niet te beheersen qua technologie. Nu is het public available.

Met onze “AI Infusion” benadering gaan we proactief op zoek naar mogelijkheden om AI te ‘injecteren’ in de oplossingen die we realiseren. Onze klanten willen we helpen met het ontdekken van manieren waarop je AI kan toepassen en integreren in bedrijfsprocessen. Het is mooi om te zien hoe we inmiddels zowel met de IT- als business-kant van onze klanten samenwerkingen opstarten om AI te ontdekken. Want dat is de kern van platform AI bij Microsoft. Zowel in IT-processen als in business processen groeien de mogelijkheden snel. En ontstaan nieuwe kansen om innovatie aan het werk te zetten vanuit cloud services. Smart Cloud Apps te realiseren maar ook IT, bijvoorbeeld Security en DevOps processen, met AI te versterken. En daarmee next steps in digitalisering te versnellen.

25 Years and Counting!

Rubicon above and beyond the cloud. Beyond the cloud betekend dat we samen blijven bouwen aan een volgend jubileum van Rubicon als icoon in het Microsoft Cloud & AI landschap. Met impactvolle projecten in de digitalisering van onze klanten.

Op naar het volgende jubileum, alleen nog slimmer! Nogmaals mijn dank aan iedereen die deze fantastische reis mede mogelijk gemaakt heeft. Of je nu deze maand bent ingestapt of al sinds 1 juli 1998 betrokken bent. Als klant, partner of medewerker!